Vad är Cortenstål?



Vad är egentligen Cortenstål?
Kort sagt så är Cortenstål ett stål med en speciell legering som ger en så tät oxid att oxideringen stannar av.
Med andra ord, när Cortenstålet rostat till en viss grad så saktar rostprocessen in.
För att få denna effekten innehåller Cortenstål bland annat koppar, nickel och krom.
Generellt så har Cortenstål omkring 6-8 gånger högre motståndskraft mot atmosfärisk korrosion än traditionell kolstål.
Detta gör Cortenstålet väldigt lämpligt att lämna obehandlat utan någon typ av ytbehandling, men går också att lackera.
En del benämner det COR-TEN, vilket inte alltid är helt korrekt. COR-TEN är nämnligen ett varumärke från U.S Steel, som är ett av de mer kända namnen inom Cortenståls-tillverkning, och är således ett Cortenstål med just deras kvalitet och sammansättning.
Vanliga namn är väderstål och rosttrögt stål, men Corten är det allmänt vanligaste namnet på stålet.
Vart används Cortenstål?
Rosttröga stål utvecklades i USA under första halvan av 1900-talet och har under lång tid nästan uteslutande används vid krävande konstruktioner som exempelvis broar, skorstenar och containrar.
Men på senare år har dess unika utseende uppmärksammats och används idag även mycket inom bland annat trädgårdsdekorationer, skyltar och fasader.
Cortenstålet kännetecknas av dess rödbruna rostfärg som med tiden blir mörkare och mörkare.
Dess yta och rödbruna färg passar bra in i en mängd kombinationer, trädgårdars grönska är något som faller många i smaken med kombinationen av Cortenstålets vackra färg. Men även trä och exempelvis rostfritt eller andra blanka material kan kombinera väldigt snygga och uppseendeväckande kreationer.
Cortenstålets utformning och färg
Cortenstålets främsta format är i plåt, men finns i viss utsträckning även som rör.
För den som vill svetsa i Corten finns det även speciella tillsatser. Men för den som enbart är ute efter att inte få en nyansskillnad mellan svetsfog och övrigt material är vår personliga erfarenhet att ganska snart i utomhusklimat syns ingen större nyansskillnad även när tillsatsmaterial avsett för vanligt konstruktionsstål använts.
Innan Cortenstålet rostar kan det se ganska snarlikt ut ett vanligt kolstål, d.v.s. ganska grått och tråkigt.
Det vana ögat kan dock (beroende på kvalitet) ana en blå nyans i stålets gråa färg.
Cortenets vackra rödbruna färg framkommer först när stålets utsätts för fukt.
Vill man skynda på att få fram färgen är det bästa en miljö växlande mellan väta och torka.
Våra produkter i Corten
Skyltar och andra utomhusprodukter kan med fördel tillverkas i Cortenstål för att ge både ett snyggt utseende och en underhållsfri produkt.
Vill man komplettera med fler färger gifter sig rostfritt väldigt bra med Cortenets rödbruna färg och bibehåller den underhållsfria aspekten.
Cortenprodukter från Skärservice levereras som standard orostade, d.v.s i stålets gråa naturliga färg.
Men får med hjälp av moder natur snart sin vackra rödbruna kulör.
Hur lång tid det tar beror helt på det omgivande klimatet, men efter några veckor utomhus bör rosten börja framträda.
Vill man skynda på processen kan man blanda vatten och lite salt i en sprayflaska och duscha på ytan några gånger per dag under de några dagar. Så snart ytan torkat kan man spraya på igen.
Skölj sedan av med rent vatten för att få bort alla saltrester från stålet.
Undvik att ta på det rena stålet med bara händer, då ev. fett från fingrarna kan ge tydliga fingeravtryck när det börjar rosta.
Detta försvinner med tiden, men kan ta ett tag. Det går såklart bra att torka av materialet med ett fettlösande rengöringsmedel om man tagit i det.
Observera att under Cortenets tidiga rostprocess färgar det av sig och rostrinning som kan missfärga exempelvis fasad, grus och betong kan förekomma. Hur långt tid detta pågår beror även det på det omgivande klimatet men brukar avta inom några månader i vanligt svenskt klimat.
Köper du en skylt eller annat som monteras på väggen med skruvar medföljer rostfria skruvar lackerade i strukturerad rostimitation, vilket gör att skruven smälter in bra mot materialet.
Har du frågor kring våra produkter i Corten, eller har tankar på ett specifikt projekt som du önskar hjälp med är du välkommen att höra av dig.